utorak, 25. rujna 2012.

Kada je i gdje napisan prvi E-mail?

Prosječan korisnik Interneta svoj boravak za računalom provede otprilike 28% vremena. Ipak, malo nas je koji znamo kad je, gdje nastao, tko ga je napisao i što je sadržavao prvi E-mail?

Vjerovali ili ne, tekst prvog poslanog E-maila bio je upravo ovaj:  "QWERTYUIOP" , odnosno redoslijed srednjeg tekstualnog dijela tipkovnice od lijeva na desno.
Američki programer Raymond Tomlinson je 1971 poslao mail sa navedenim tekstom, a spojio je svoje računalo sa Internetom danas poznatim znakom "@"
Takav način komunikacije trajao je sve do 1977 sve dok američko ministarstvo obrane nije uvelo ARPANET - preteču današnjeg Interneta.
1981. American Standard Code ((ASCII) – usvojena je shema kodiranja u kojoj ASCII  kodovi predstavljaju slova, interpunkciju i simbole za digitalnu pohranu i razmjenu podataka. 
1991. ISP-ovi omogućuju širok pristup internetu, ali s dosta ograničenim mogućnostima za uporabu, sve dok Tim Berners-Lee 1991. godine nije stvorio World Wide Web.


Prvi E-mail  poslan iz svemira. Astronauti Shannon Lucid i James C. Adamsonposlali su prvi e-mail iz svemira preko računala Macintosh Portable 
: "Pozdrav Zemlji! Pozdrav od posade STS-43. 
Danas na svijetu postoji više od tri milijarde e-mail računa, a oko 294 milijarde poruka se pošalje svaki dan. Njih oko 78% je običan spam. 

Lozinke za pristup Internetu su kombinacija slova, brojki i posebnih znakova. Vrlo važan elemenat za sigurnost korisnika jer se u slučaju probijanja "hacking" , vlasniku može nanijeti ogromna šteta.
Istraživanje je otkrilo da je najgora lozinka: "123456". Na listi najgorih lozinki je i: "lozinka". Druge vrijedne spomena su: "QWERTY" i "majmun". Za lozinku "123456" je utvrđeno i da je bila najčešće korištena lozinka tijekom hakerskih napada 2012. godine.