subota, 8. rujna 2012.

Kako iskoristiti motor od stare veš mašine?

Odbačenih strojeva za pranje rublja ima na svakom smetlištu (nažalost). Od tih strojeva mogu se iskoristiti neki dijelovi. Motor od veš mašine je gotovo nepoderiv i može služiti za razne namjene. Jedina mu je mana što ne smije doći na preveliku vlagu.
Motor je asinhroni. U stvari to su 2 motora u jednom kućištu. Motor ima zapravo 2 statora, jedan za veću snagu i bržu vrtnju (centrifuga 750W), i drugi za manju snagu i sporiju vrtnju (za pranje 400W). Moderni strojevi imaju samo jedan motor sa frekvencijskom regulacijom sbage, ali ću se posvetiti starijem tipu sa 2 namotaja.
Nažalost, brzinu vrtnje tog motora nemožemo regulirati bez frekventnog pretvarača, jer je ta opcija skuplja i od samog motora.
Za potrebe u domaćinstvima (DIY verzija - Do it yourself, iliti po domaće napravi to sam), motor može poslužiti za razne namjene.
Na bržim okretajima (2800 RPM) može vrlo dobro poslužiti kao pogonski stroj za brušenje alata, slabiju kružnu pilu, tokarski stroj, dok na nižim okretajima (500 RPM) može poslužiti kao pogonski stroj ra potrebe gdje nisu potrebne velike brzine okretaja.
Kombinacijom brzine, sa reduktorima i raznim remenicama mogu se dobiti gotovo sve potrebe u domaćinstvima.
Da bi iskoristili ovaj motor, potrebna su minimalna znanja iz elektrotehnike, mehanike i elektronike. Ovdje ću dati osnovne naputke kako iskoristiti taj motor.
Motor da bi se pokrenuo uvijek u jednom smjeru treba pogonski kondenzator obično sa nazivnom snagom 20 uF/400V. Spojen u seriju sa određenim namotajem statora pogoni se namotaj izabran sklopkom.

Najprije ću opisati način spajanja žica ukoliko nema oznaka na motoru.
Obično motori imaju priključnu kutiju sa 5 žica i to standardizirane po boji.
1 Žuta - faza 1 za pranje
2 Zelena - faza 2 za pranje
3 Plava - glavna faza centrifuge
4 Bijela - zajednička faza za oba namota
5 Crvena pomoćna faza centrifuge

Šema spajanja žica na elektromotoru za brzo okretanje motora (oko 2800 o/min) (centrifugiranje)

Kondenzator 15 – 20 uF/400V
Bijela žica ...................na fazni priključak napona 220V
Plava žica....................na klemu kondenzatora + neutralni priključak mreže (0)
Crvena žica..................na drugu klemu kondenzatora
Ovakav način spoja omogućit će okretanje motora udesno.
Šema spoja na elektromotoru za pranje, sa mogućnosti reverziranje (mijenjanja smjera vrtnje desno-lijevo), prikazan je na slici:

Ukoliko želite od istog motora napraviti više, pogledajte članke iz SAM-a 1982 u kojem se objašnjava detaljno o elektromotoru iz stroja za pranje rublja, te sve što sa njome možete napraviti.

O tome opširnije pogledajte ovdje, za otvaranje filea kliknite na .pdf file

Raspored izvoda na konektorima motora:

Izvor: moj WEB Portal www.napravi-sam.com