petak, 28. rujna 2012.

Kako kupovati na E-bayu?

Ideja o eBay-u počela je 1995 godine, kada je Pierre Omidyar napravio web site originalno nazvan “AuctionWeb” i na njemu objavio kako stavlja na aukciju pokvareni laser  Nije očekivao kako će uopće prodati laser, ali on je postigao cijenu od $14.83. Uskoro je nastao eBay, skraćeno od “Echo Bay” i 1998  godine www.ebay.com je krenuo u javnost.
Kupovina Online, odnosno "Sa Interneta" obično među nama običnim smrtnicima stvara neku nelagodu, strah, odbojnost zbog sigurnosti ili drugih oblika nepovjerenja.

Ebay je Američka Online Aukcijska korporacija (osim američkih ima i drugih ali je ova najveća), na kojoj se direktno nemože kupiti ništa jer je Ebay samo posrednik milijunima prodavač širom svijeta.
Proizvodi izloženi , odnosno ponuđeni, nalaze se kod svojih vlasnika a Ebay samo traži kupce širom svijeta.
Kako kupovati na Ebayu?
Lako je, potrebno se samo registrirati. Vrlo je važno!!!! Treba unijeti ISTINITE I TOČNE VAŠE PODATKE, jer u protivnom nećete moći kupovati ništa.
Da bi mogli nešto kupiti, Ebay isključivo prodaje preko PayPal financijske institucije.
Kod PayPala se isto morate registrirati sa svim vašim podacima, adresom, brojem telefona. U protivnom ako su podaci netočni, kupljena roba na Ebayu neće moći stići na vašu adresu. Kod registracije nemorate davati broj vaše kreditne kartice jer se to od vas ni ne traži. Naime, plaćanje se vrši isključivo kreditnim karticama (AMEX, MASTERCARD, VISA).
kad izaberete određeni proizvod, i odlučite se kupiti, Ebay vas automatski preusmjerava na plaćanje kod Paypala.
Prije toga vam Ebay daje popis naručenoga koji možete dopuniti, izbrisati dio ili cijeli,  te još konačni upit dali stvarno želite kupiti izabrano.
Tek tada se od vas traži autorizacija kreditne kartice, rok do kojeg vrijedi kartica, broj kartice. PayPal vrši provjeru podataka, i nemože se dogoditi da date pogrešne podatke. provjera je ONLINE gotova u par sekundi.

Tek tada vam Ebay daje spisak vaših proizvoda koje ste označili, te unos PayPal podataka i vašu odluku da proizvod i kupite.

VRLO VAŽNO!!!
Budite pažljivi kod odabira proizvoda, dobro provjerite što vam treba, karakteristike
te pojedinosti koje se daju opširnije kad kliknete na "Description" prozor.
Provjerite posebno dali se za proizvod plaća poštarina "Shipping"?
Vrlo je važno da na to obratite pozornost jer se kod cijene može kriti zamka.
Naime kupci (sasvim legalno) mogu za svoj proizvod objaviti cijenu , npr $15.
Međutim za isti proizvod je Shipping $50. Sama cijena vas može navesti na nešto vrlo jeftino. Još je važno provjeriti kad kliknete na "shipping", dali je CROATIA na popisu država kojima se roba isporučuje. Neki prodavači još uvijek ne isporučuje u Hrvatsku???. Nije komplicirano, jer čim se registrirate na Ebayu, kod izbora proizvoda odmah vam se ispisuje "Not available for Republic of Croatia".
Također je vrlo važno da provjerite "poštenje prodavača". I ovdje kao i svugdje ima poštenih ljudi koji prodaju svoje proizvode, ali ima i lopova i prevaranata.
To ćete lako provjeriti tako da kad kliknete na proizvod za kojeg ste zainteresirani, s desne strane gore vam se pokaže "Top-rated Seller", pa neki postotak, obično su to postoci od 98 do 100%. Takvim prodavačima treba vjerovati jer je to službena statistika E-baya, tako da tu netrebate strahovati.
Čim kliknete "Plati", istog trena će na vaš E-mail stići obavijest da je plaćanje i narudžba OK, te da u roku x dana (obično 10 do 20 dana)  roba stiže na vašu adresu.
Nemojte brinuti ako ste kupili 5 artikala pa vam u paketu stigne samo 1. Naime, kupci od kojih ste kupili mogu biti iz Kine, Australije, USA, pa će svaki od njih spakirati i poslati svoje, tako da se isporuka može razlikovati i vremenski se različito izvršiti.

Netrebate strahovati za svoju kreditnu karticu. Događa se svakako i ponekad to, ali više će vas pokrasti domaći "poštenjaci" nego Ameri. ja već 5 godina radim sa PayPalom i Ebayom, nikada nikakvih problema bilo nije.
Sretno sa Ebayom.!!!