petak, 28. rujna 2012.

Kako se zaštititi od hakera?

Zaštita od "hakera" je vrlo opsežna pojava jer "hakera" ima svugdje i u svakodnevnom životu.
Ovdje ću se zadržati na zaštiti vaše kartice na bankomatima. Čitamo svakodnevno kako je netko ostao bez novca sa svoje bankovne kartice. O čemu se radi?
Bankomati su u naravi velike blagajne ugrađene u obično poslovne zgrade.
 Kasama upravlja računalo koje unosom podataka sa vaše kartice stupa u kontakt sa vašom bankom. Pritom provjerava stanje vašeg računa, te vam u slučaju da imate pokriće traženog iznosa isplaćuje novčani iznos.
Međutim, nije sve idilično i sigurno kako bi trebalo biti. Hakeri - čitaj kriminalci, unaprijed pripremljenu tipkovnicu zamjenjuju hakerskom koja je u stvari minijaturno računalo koje odmah očitava podatke sa vaše bankovne kartice kao i autorizaciju pristupa vašem bankovnom računu. Neka vas ne zbuni izraz "OIB". Vi ste unesli PIN (Personal Identification Number), što je isto kao i OIB (Osobni identifikacijski broj).

Da bi hakeri mogli to izvesti, uz tipkovnicu moraju unesti i minijaturnu kameru iznad tipkovnice kako bi "ukrali" PIN. Ta kamera je bežina veličine glavice šibice.
Za cijelu tu operaciju potrebno im je par minuta vremena. Da bi spriječili da vam se to desi, postupite slijedeće:
  • Nikad ne utipkavajte PIN niti ne umećite karticu u bankomat ukoliko je u blizini vama netko nepoznat
  • Provjerite dali je iznad tipkovnice kakav otvor u kućištu bankomata u kojem bi se mogla kriti mini kamera.
  • Da bi bili sigurni, imajte pri sebi komad kartona ili papira kojim ćete prikriti tipkovnicu dok unosite PIN. Šaka obično nije garancija da ćete sakriti PIN.
  •  Ne ostavljajte ispis vašeg salda u korpi za smeće. Navodno hakeri pripremaju način kako da u kombinaciji kartica - ispis pomoću raznih algoritama mogu lako 
        otkriti vaše osobne podatke. Posebno budite oprezni sa karticom jer ima dosta slučajeva da osoba jednostavno nakon što digne novac ode sa bankomata a kartica ostane u njemu.
      Najveća pogreška, zapravo poklon vašeg novca nekome je ako imate na kartici napisan ili još gore zalijepljen broj PIN-a.

Pin također nemojte unositi u mobitel a nikako u imenik pod imenom "PIN".
Ukoliko ga već unesete u mobitel, unesite ga na ovaj način:
Pod imenom "Jura", "Pero", "Ivanka", "Štef" (naravno ovo su samo prijedlozi, vi odaberite ime koje želite) unesite i peteroznamenkasti izmišljeni broj.
Odaberite da vaš PIN bude prvi, treći, četvrti i peti broj ili odostraga prema naprijed  u poretku koji ćete samo vi znati. Pospremite i ako ga nećete pamtitti, pogled na taj broj bit će vam pomoć pri unosu PIN-a.

Takvim načinom, čak ako i izgubite mobitel, nalaznik neće moći znati da je među svim tim brojevima i imenima i vaš PIN.