utorak, 25. rujna 2012.

Legenda o vukodlacima

Pojam "vukodlak" obično se veže na bajke čime su naše bake plašile "zločestu" djecu.
Kao ono: "Ako nećeš prati ruke, slušati starije, jesti, spavati" pretvorit ćeš se u vukodlaka, ili će te taj zli vuk pojesti". Danas ni najmanja djeca niti djeca u najzabitnijim krajevima ne vjeruju u te priče. Odakle mit i priča o vukodlaku?
Vukodlak, poznat i kao likantrop  u mitologiji je osoba koja mijenja oblik u vuka pomoću čarolije ili kletve.

Srednjovjekovni kroničar Tibourski  povezao je transformaciju s punim mjesecom, no rijetko je korištena sve do uporabe u modernim književnim djelima .


 Prema pučkom vjerovanju od vukodlaka se može obraniti glogovim trnom i kolcem, vatrom i prevrnutim stvarima, a miješavinom književnih djela i narodnih legendi stvoreno je vjerovanje da se vukodlaka može ubiti korištenjem srebrnih metaka.
Legenda o vukodlacima raširena je po Europi, ali slične predaje javljaju se i u drugim dijelovima svijeta.

 U Hrvatskoj postoji nekoliko legenda o vukodlacima. Jedna od starijih legenda je ona o psoglavu u središnjoj Istri Psoglav je navodno živio u špiljama i hranio se ljudskim i životinjskim mesom, a imao je ljudsko tijelo i pseću glavu. Slična legenda je postojala i u Indiji (opisao ju je Marko Polo) i nekim drugim dijelovima svijeta. Legende o vukodlacima su postojale i na otoku Pašmanu Najmodernija legenda u Hrvatskoj je ona o tzv. Šibenskom vukodlaku, koji se pojavio u prosincu 2006 godine.
Vidite što o tome piše Index.hr