ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Najveći poznati živući organizam

Kod spomenemo živi stvor, obično se misli na neku veliku životinju. no, o čemu ću ovdje pisati nije ni čovjek, ni životinja, ni drvo, već - jedna velika gljiva.
Latinski je naziv te gljive Armillaria ostoyae, u narodu poznatija kao "medna gljiva"
Ta gljiva raste pod površinom Zemlje ispod korijena stabala u NP Malher u državi Oregon - USA. Gljiva zauzima gotovo 900 Ha površine

Gljiva zapanjuje i svojom starošću procjenjuje se da joj je tek oko 2.400 godina - makar ta vrsta može doživjeti i dva do tri puta duži vijek! Kad bi spomenuta gljiva kojim slučajem bila obdarena "genetskim sjećanjem", koliko bi tek generacija predstavljala! "Ova gljiva živi ispod površine zemlje i ispod stabala; širi se veoma polako od drveta do drveta po korijenju ili prorasta iz tla i tvori na osobit način isprepletene niti koje zovemo rizomorfama", napominje dr. Catherine Parks iz Odjela za upravljanje šumskim bogatstvom sjeverozapadne istraživačke službe na Pacifiku.

"Taj organizam može se vidjeti u obliku grozda gljiva zlatnožute boje koje se ujesen pojavljuju na šumskom tlu, no to je tek vrh ledenog brijega, ako se uzme u obzir istinska veličina tog organizma i njegov utjecaj na šumu".

Gljiva napada korijenje svih vrsta drveća. Kada drvosječe sijeku zaražena stabla, oni pronalaze dugačka bijela vlakna - mycelia - koja iz stabala isisavaju vodu i ugljikohidrate koji su nužni i za gljivin rast. Takvo opasno uplitanje u hranidbeni sustav drveta dovodi na koncu i do njegovog propadanja.

Dosad se smatralo da je najveći živi organizam na zemlji gljiva Armillaria ostoyae otkrivena 1992. na zapadu države Washington; ona pokriva površinu od 600 hektara.