subota, 8. rujna 2012.

Odakle pojam "Teddy Bear"?

Pojam "Teddy Bear", je zapravo naziv koji nosi porijeklo po bivšem predsjedniku Teodoreu Rooseweltu zvanom Teddy.
 U stvari, anegdota o imenu medvjedića nastala je početkom 20 stoljeća, točnije 1902 za vrijeme jednog lova tadašnjeg predsjednika Roosewelta. Priča se da je predsjednik bio strastveni lovac a pogotovo na medvjede.

On je navodno pucao na sve živo što mu se našlo na nišanu. Jednom prilikom u lovu, ispred njega je istrčalo mladunče medvjeda koje se izgubilo od majke. Predsjednik je podigao pušku i nanišanio. Tada mu se pred očima stvorila neka njemu neobjašnjiva slika bespomoćnog mladunčeta medvjeda. Spustio je pušku i naredio svojoj pratnji da mladunče uzmu, odnesu i nahrane ga. Kasnije je taj medvjedić njegovan u predsjednikovoj rezidenciji a kad je bio odrastao medvjed naredio je da ga puste na slobodu.  Priče govore da je Roosewelt kasnije lovio sve samo ne medvjede. Prema tom "samaritanskom" postupku predsjednika, nastao je naziv "Teddy Bear" kao sinonim za malog bespomoćnog medvjedića.

 Iz toga se rodila ideja da se plišane igračke medvjedića nazovu tim imenom. Nakon toga je ta igračka postala najprodavanijim artiklom svih vremena kao poklon za sve moguće prigode. Proizvedeno je na milijune primjeraka svih veličina i oblika, boja i desena, od minijaturnih kao privjesak, do onih u naravnoj veličini medvjeda.