ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Odakle pojam "zečje šape" koja donosi sreću?

Ljudi imaju više tzv "talismana" koji im trebaju kao donesti sreću, očuvati zdravlje, učiniti ih besmrtnim, omogućiti im da imaju vanzemaljske sposobnosti.
Među tim predmetima značajno mjesto ima zečja šapa.
Odakle taj pojam?

Zečja šapa se smatra talismanom dobre sreće. Ovo vjerovanje je zastupljeno kod mnogih naroda. Zečja šapa je simbol napretka.Ovaj talisman treba da nose žene koje žele poboljšati svoj seksualni život i da zatrudne. Također se smatra sretnim talismanom za kockare.

 Mnogi putnici nose zečju šapu za sigurno putovanje, a lovci je nose za sreću u lovu. Ovaj talisman donosi sreću u različitim situacijama gdje je ishod nesiguran. Zečija šapa ima posebno veliku snagu ako je tog zeca ubila razroka osoba u noći punog mjeseca. Vjeruje se da desnu zečju šapu treba nositi u lijevom džepu. Da bi aktivirali ovaj talisman pred važne događaje treba rukom udariti torbicu sa šapom i tako prizvati sreću. Ovaj talisman se nosi u torbi, automobilu ili džepu.

U zapadnoj europi, oko 600. godine p.n.e., čovjek je smatrao zečeve svetim životinjama iz dva razloga. prvi je bio taj što su vjerovali da njihova tijela nastanjuju duhovi, a drugi razlog je bilo vjerovanje da je i ljudska vrsta potekla upravo od - zečeva.
Drugi razlog zašto su kelti smatrali zečeve svetima odnosio se na brzinu njihovog razmnožavanja. Vjerovali su da su numine namijenile zečevima ulogu na tronu kao simbole stvaranja, reprodukcije s visokim stupnjem preokreta u brojnosti populacije, simbole zdravlja i napretka.