petak, 21. rujna 2012.

Prvi mobitel i Internet

Prvi mobiteli, doduše veliki kao cigla, bili su u uporabi još pedesetih godina prošlog stoljeća. Ustvari, riječ je o bežičnom radio-telefonu kojim se moglo telefonirati u pokretu, ali daleko je to od ovih današnjih modernih, jeftinih i suvremenih uređaja.
Prvi modeli mobilnih telefona kakve danas imamo, doduše nešto većih dimenzija pojavljuje se u USA 1979 godine. Mreža koja je tada postojala bila je vrlo rijetka, i samo u nekim gradovima bilo je moguće naći signal za uporabu.
Pojava Interneta seže u šezdesete godine prošlog stoljeća u Ministarstvu obrane.
Tada se to nije zvalo Internet već ARPANET (Advanced Research Project Agency), dok NET označava mrežu. Cilj te mreže je bio da se poveže određeni broj računala u SAD-u.
zbog čega je Ministarstvo obrane SAD-a strahovalo da bi se mogao dogoditi nuklearni napad. Inženjeri su morali projektirati Arpanet tako da on radi čak i ako se baci bomba na dio uspostavljene mreže te se uništi, dakle, čak i ako dio komunikacijskog dijela bude uništen, ostatak mreže treba nastaviti funkcionirati bez problema.
 U stvari ideja o Internetu i mobilnom telefonu nastala je vjerovali ili ne još 1909 godine u SAD.

Genijalni američki Ličanin Nikola Tesla još je davne 1909. godine iznimno precizno predvidio budućnost tehnologije, ali i načine na koje će se ista primjenjivati u različitim situacijama.

U sedmoj godini svojeg izlaženja Popular Mechanics je iz mnogo uglednijeg New York Timesa prenio izlaganje Nikole Tesle o budućnosti tehnologije. 

Popular Mechanics uvijek je bio opsjednut napretkom i onom budućnosti koja samo što nije došla, a koja obuhvaća leteće automobile, ljetovanje na drugim planetima i slične stvari zamišljane u mnogo optimističnije doba. Ponekad su nešto i pogodili, a ponekad su čak bili premalo smjeli u svojim predviđanjima – 1954. je u Popular Mechanicsu objavljen članak u kojem je rečeno da bi računala u budućnosti mogla biti teška samo tonu i pol, piše Večernji list

No, genijalni američki Ličanin iznimno je precizno predvidio budućnost tehnologije, ali i način praktične primjene. Pisao je za ugledni New York Times, a verziju svog teksta prenesenu u časopisu Porges predstavio je na manifestaciji u New Yorku nazvanoj ''108 godina futurizma'''. 

Evo tog Teslinog teksta u cijelosti, onako kako je prenesen u Popular Mechanicsu

''Praktična primjena revolucionarnih načela bežičnog umijeća tek je počela. Ono što će u budućnosti biti postignuto teško je i shvatiti. 

To zapanjujuće proročanstvo, izriče g. Nikola Tesla. Govoreći o korištenju bežičnog prijenosa u bliskoj budućnosti on je rekao: Pažnju svijeta privukao je i zadržao bežični telegraf, a to je tek vrlo primitivno korištenje te vještine. Do sada su korišteni samo električni valovi, koje je vrlo brzo oslabio njihov prolaz kroz zrak. Moguće je, međutim, prenijeti električne struje ogromne jačine tisućama milja, ne umanjujući njihovu energiju. To nije nikakva teorija, već istina dokazana brojnim pokusima u praksi. Uskoro će biti moguće prenositi bežične poruke širom svijeta toliko jednostavno da će svaki pojedinac moći nositi vlastiti aparat i njime rukovati. Bežični prijenos struje preko oceana, naprimjer, očito otvara cijelu novu eru u razvitku mehanike. 

Uskoro će biti moguće, naprimjer, da poslovni čovjek u New Yorku diktira upute koje će se istog trena otipkane pojaviti u Londonu ili negdje drugdje. Moći će sjedeći za svojim stolom razgovarati s bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svijetu. Bit će potrebno samo nositi instrument pristupačne cijene ne veći od sata, koji će svojem nositelju omogućiti da čuje bilo gdje na moru ili kopnu na udaljenosti od tisuća milja. Moći će se slušati ili slati govor ili glazba u najudaljenije krajeve svijeta. Milijunima takvih instrumenata moći će se upravljati iz jedne jedine postaje. Tako će biti krajnje jednostavno najudaljenije krajeve svijeta održavati u međusobnom kontaktu. Pjesma nekog velikog pjevača, propovijed velikog proroka, predavanje znalca znanosti tako će moći biti preneseni publici raštrkanoj širom svijeta. 

Još bitniji od toga, međutim, bit će prijenos struje bez žica na velike udaljenosti. Radio sam pokuse s modelom broda koji pokreće električna energija prenesena bez žica i rezultati su zapanjujući. Moguće je, ustanovio sam, u potpunosti kontrolirati kretanje broda iz središnje postaje bez električnih veza bilo kakve vrste. Ono što je učinjeno s malenim brodom na maloj površini vode na kraju će biti učinjeno i s najvećim parobrodima na bilo kojoj udaljenosti od kopna. Drugim riječima, prekooceanski brod može preko Atlantskog oceana velikom brzinom pokretati energija usmjerena iz bežične postaje na obali. Možemo s čvrstim uvjerenjem očekivati da će za nekoliko godina mnoga čuda o kojima ni ne sanjamo postati svakodnevica''.