četvrtak, 13. rujna 2012.

Štedne žarulje, korisne ili opasne?

Najviše smo navikli na standardne balon žarulje sa žarnom niti. Te žarulje su vrlo jeftine što im je prednost. Međutim, te žarulje u svom radu najviše energije koriste za zagrijavanje žarne niti u balonu i to čak 80%. Ostatak od 20% otpada na svjetlo. Nadalje, te žarulje imaju kratki životni vijek (oko 1500 sati), i veliku potrošnju energije.

Evropska zajednica zabranila je njihovu proizvodnju od 1.9.2012. godine. Uvode se štedne halogene žarulje. te žarulje imaju daleko duži vijek trajanja (oko 8000 sati), daju disperzivno svjetlo i daleko manju potrošnju..Za usporedbu, standardna žarulja od 100 W snage ima isti učinak kao i živina (štedna žarulja od 23W, uz  70 % manju potrošnju energije.

Međutim, postoji pro et contra (za i protiv). Štedne žarulje su punjene živom a živa je štetan metal.
Naravno, ako se ne razbiju cijevi u kojima se nalaze spojevi žive i plinova.
Drugi je problem što u svijetu a pogotovo kod nas nije još određeno mjesto gdje će se taj otpad sigurno zbrinjavati.
Samo za informaciju, nitko o štetnosti žive niti ne pomišlja, na jednu sitnicu koja ima isti efekat štetnosti a to je termometar na zidu, toplomjer koji stavljamo pod pazuh ili guramo djeci u guzu.

Dakle, treba biti oprezan. Ipak, u svakodnevici postoje niz stvari koje su opasne i "opasne", a bez kojih se gotovo i ne može.