ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Što najavljuje prsten oko Mjeseca?

Poznato je da Mjesec kao planet uzrokuje mnoge poznate i nepoznate pojave (plima i oseka), ali se malo zna što znači kada se oko Mjeseca vidi prsten u različitim bojama.
Prsten (aureola) oko Mjeseca promjenjive veličine, stvara se uslijed loma svjetlosti u kristalima leda koji su se nakupili u visokim slojevima atmosfere.

Topli zrak pun vlage podiže se u vis. Kad dosegne određenu visinu, ohladi se. Na niskoj temperaturi topli zrak više ne može zadržati vlagu u obliku vodene pare, pa se ona pretvara u malene kapi vode ili komadiće leda i tako stvara oblake. Svi su oblaci, zato što se stvaraju na različitim visinama i temperaturama, potpuno različiti i neprestano mijenjaju svoj oblik. Uz to, oblaci su sastavljeni od različitih čestica koje, opet, ovise o temperaturi i visini.

Ti oblaci prostim okom nisu vidljivi ali pošto sadrže led, prolazak mjesečeve svjetlosti reflektirane od njegove površine, lomi se i prema količini i gustoći tog sloja, nastaje poznati prsten. Narodna vjerovanja tada predskazuju pogoršanje vremena sa pojavom kiše ili snijega, ovisno o godišnjem dobu.