četvrtak, 25. listopada 2012.

Kako napraviti saunu?


Kućna sauna je mjesto za relaksaciju i opuštanje, te prema nekima mjesto za rješavanje suvišnih materija iz tijela. Može se napraviti u SAM opciji ako imamo materijal, volju, novca i vremena.
Dakle, ovdje opisujem izgradnju kućne saune površine oko 5 m2 (2 x 2,5 m).

Gradnja prostorije:

Početi ćemo od temelja, odnosno poda. Temelji za saunu nisu ništa posebno, niti specijalni jer će konstrukcija i krov biti drveni. Temelji su betonski dubine oko 40 cm debljine do 30 cm. Pod po mogućnosti treba biti od teraco pločica ili keramike.
Prostorija mora biti od 2 dijela, manji dio oko 1m2 treba biti za smještaj peći, te osvojena od prostora za paru, ali nikako zatvorena vratima. Peć koja je smještena u odvojenom prostoru treba u podu imati kanal za dovod svježeg zraka kako bi se omogućilo gorenje. Taj kanal treba imati ventilator sa regulacijom dovoda zraka prema potrebi.

Materijal:


Prostor kabine saune treba biti građen kao "sendwich" zid. dakle, drvena konstrukcija napravljena od drvenih greda 100x100 mm visine do plafona 2 metra. Kabina može imati i kose konture tako da se krovne grede oblače u drvo. Dakle, sa vanjske strane ćemo obložiti kabinu sa OSB Pločama debljine 12 mm. Vanjska strana treba biti obložena ALU folijom koja dobro propušta paru a ne dozvoljava ulaz hladnog zraka. U sredinu stavljamo mineralnu vunu debljine 120 mm, a sa unutarnje strane kabinu oblažemo istim pločama ili suhim brodskim podom debljine 21 mm. Drvo je slab provodnik topline i dobro upija vlagu. OSB ploče su povoljne jer su vodootporne, a još ih dodatno premažemo lakom za čamce (sintetički lak) u 3 premaza. tako im vodena para i vlaga neće smetati. U plafonu ostavimo ventilacijske kanale sa ventilatorima kako bi para mogla cirkulirati i izlaziti u slobodan prostor prema potrebi. Ti kanali moraju biti projektirani tako da se mogu zatvarati i otvarati.
Instalacije koje su postavljene u kabini moraju biti nepropusne za vodu i paru (brodske svjetiljke, siluminski prekidači ) Nikakve utičnice nisu dozvoljene u kabini saune. Sve instalacije moraju biti smještene u sendviču zida i plafona ili sa vanjske strane kabine.
Od unutarnje opreme saune trebamo 2 klupe - ležaja dimenzija 600x 1800 mm. Ležaji treba da su izblanjani i položeni na poprečne grede.
Unutrašnjost kabine i svi elementi trebaju biti spojeni bez metalnih spojnica (čavala, klamerica).
Pod saune treba da je od drvenih rešetkastih ploča, debljine 50 mm dužine i širine prema potrebi

Podaci o peći, gorivu, montaži i materijalu za rad ovdje neću pisati jer ih ima nekoliko vrsta a uputstva dolaze uz same peći.


Prema nekim grubim proračunima, cijena ovakve saune (bez peći) kretala bi se od 20 - 40 tisuća kuna.