ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Lijepi, otrovni a ljekoviti?

Sam naslov možda će mnoge zbuniti. Navedena kombinacija je čudna, ali ipak moguća.
Neke biljke, cvijeće ili ukrasno grmlje koje se nalazi u našoj svakodnevnoj blizini, nisu baš onako bezazlene kako izgledaju. Neki možda i neznaju što skrivaju u sebi i kako sa njima postupati.
Takovih ima u prirodi i oko nastambi mnogo, ali navest ću samo najčešće i najpoznatije s kojima se susrećemo.

Oleandar (Nerium Oleandar L)

Sadrži 2 vrlo otrovne supstance, u lišću oleandrin i nirin, a u kori i cvijetu rosagin. Porijeklom iz Sredozemlja, staništa su mu u cijelom svijetu pa i u kontinentalnim dijelovima, gdje sredna dnevna temperatura ne pada ispod -5 stupnjeva.
Uzgaja se i u hladnijim područjima u teglama ali ga zimi treba pospremati u prostore gdje se ne smrzava. Ima vrlo jijepe cvjetove roze, crvene, bijele ili kombiniranih boja.

Njegov otrov je smrtonosan ,ili sa  sa trajnim posljedicama ovisno od količine koja je unesena u tijelo. Interesantno je da pčele, ose i ostali medari vrlo rado posjećuju njegove cvjetove te da pelud nije otrovan. Od njegovih cvjetova i listova sprema se tinktura koja služi kao lijek. Cvjjetovi i listovi se suše na toplom prozračnom mjestu (ne na suncu).
U narodnoj medicini se tinkturama liječe bolesti i slabosti srca, bolesti kože, ženske bolesti, te izazivanje pobačaja. S njime treba vrlo oprezno postupati, te se ne preporuča osobama koje nisu sigurne u njegovo ljekovito ali i otrovno djelovanje.


Mrazovac ( Colchicum autumnate L)

 poznat kao "Biljni arsen", jesenska biljka koja ima stanište na vlažnim livadama, proplancima uz potoke. Ružičasti šiljasti cvjetovi koji strše uvis. Vrlo slična šafranu koja cvate u proljeće.

Izrazito otrovna biljka, tako da samo 5 g njenog lista, cvijeta ili korijena izaziva smrt. Nema neki poseban miris. Životinje je obilaze u širokom luku. Lukovica iz koje se razvija cvijet je kroz zimu i ljeto sakrivena u zemlji. Smrzavanje joj ne smeta i vrlo je otporna. Za pripremu tunkture, sakupljaju se lukovice i sjemenke koje se formiraju iz peluda i cvijeta, dakle u vrlo kasnu jesen prije nego cvijet nestane pod snijegom.  Iz sastava biljke otrovan je kolhicin koji uništava kapilare u tijelu. Ljekovito djelovanje mrazovac ima samo pod liječničkom kontrolom, a upotreba osoba koje ne poznaju biljku i djelovanje je vrlo opasno. Njime se liječi giht, artritis, reumatizam. Nesmije se davati trudnicama ni u kojem obliku jer kolhicin izaziva mogućnost pobačaja. Također se može primjenjivati i u veterinarstvu za reumatske i probavne bolesti u životinja.