subota, 13. listopada 2012.

Međugorje, mit, istina ili obmana?

Do 24 lipnja, 1981, malo hercegovačko mjesto Međugorje, bilo je sasvim malo obično zapadno hercegovačko selo kakovih ima mnogo na tom kršu.
Tog dana su djeca čuvajući stoku, ugledala ženski lik u bijeloj koprenastoj haljini, tihog glasa.
Djeca su se uplašila i razbježala ali ih je Gospa pozvala i objasnila da se ne plaše.

Od toga dana, Međugorje je postalo jedno od najvećih i najposjećenijih religijskih svetišta u svijetu.
Stala je u rang Fatime u Portugalu, te Lourdesa u Francuskoj i Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.
Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u Lourdesu koji je sa svojih šest milijuna turista-vjernika godišnje postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.
Unatoč više od 30 milijuna posjetilaca kroz ove godine, Vatikan, odnosno Sveta Stolica još uvijek nisu priznali ovo svetište, tako da niti Papa Ivan Pavao II, niti Benedikt XVI nisu posjetili to svetište.