srijeda, 24. listopada 2012.

Prednost Linuxa pred Windowsima!

Odmah na početku, ovaj napis je moje osobno mišljenje, i nije nikakva anketa niti mišljenje drugih.
Operativni sustav na koji smo svi navikli najčešće su popularni Windowsi.
Raazvili su se 1995 sa legendarnom platformom Win95.
To su prvi Windowsi sa GUI interfaceom (Graphic User Interface), po domaće, Prikaz grafičkog sučelja na ekranu.
Raniji Windowsi 3.0 i 3.1 imali su nešto slično ali daleko ispod mogućnosti Win95.
Važno je napomenuti da su prvi Windowsi imali mogućnost Multitaskinga (odnosno otvaranja više prozora sa različitim programima koji su mogli raditi neovisno jedan od drugog)

Kasnije su razvijane suvremenije inačice Windowsa, pa tako do danas postoje slijedeći:
Windows98, Windows2000, WindowsME, WindowsXP, Windows7, Windows8.

No, o čemu želim ovdje napisati su prednosti Linuxa pred Windowsima. Linus se razvio na osnovu platforme UNIX, na kojem su razvijani i testirani popularni IBM kompjuteri davnih 70-ih godina.
Dakle, Unix je platforma na kojoj se razvijao Linux, tekstualna varijanta koja nije imala grafičko sučelje. Linux je razvio više grafičkih sučelja i više platformi i distribucija.
Svakako najpopularnija distribucija je Ubuntu. Ima više izdanja od Ubuntu8 do Ubuntu12.10 (najnovija).
Linux (Ubuntu) se bitno razlikuje od Windowsa, iako se vrlo lako priviknuti. Ima prepoznatljivo sučelje, a navest ću samo nekoliko prednosti pred Windozama.


  • Besplatna distribucija (Open source),  netreba nikakvih licenci, dozvola te je kao takav pogodan za sve uzraste i korisnike.
  • Nema rušenja sustava koji karakterizira Windows OS.
  • Radi i na računalima sa skromnim hardwerskim zahtjevima. Tako će sasvim pristojno raditi i na 1GB Ram. Svakako, više rama determinira brzinu rada.
  • Moguće ga je instalirati sa svakog CD, DVD, USB sticka. Kad ubacite medij u računalo, dovoljno je pritisnuti Start tipku, i računalo vas za daljnje postupke uopće ne pita.
  • Preveden na hrvatski jezik, sa svim programima koji  mu u defaultu pripadaju.
  • Pripada mu kompletan Office paket (ovdje se zove Libre Office), koji je indentičan sa Officeom iz Windowsa
  • Najvea prednost pred Windowsima je ta što netreba lutati bespućima Interneta u potrazi za potrebnim programima. Svi Ubuntu programi (a ima ih na tisuće) nalaze se na jednom mjestu (Ubuntu software center). Željeni program treba samo odabrati, kliknuti na Install, a Ubuntu to sve odradi bez ikakovih pitanja.
  • Najveća prednost Ubuntua, nema virusa. naime svi napisani virusi su 95 % pisani za Windowse, svega 2% za Linux, 2% za Mac a ostali za mobilne uređaje.
  • Kod Linuxa su alati za otkrivanje virusa daleko naprijed pred virusima, obrnuto od Windowsa. Ja dosad u godinu dana korištenja nisam naišao na nit jednog jedinog. 

Gotovo 95 % programa koji ste imali za Windowse, postoje i za Linux.