subota, 17. studenoga 2012.

Kako izbrisati neželjeni blog?

Era pisanja blogova zbog vlastite promocije, neke sitne zarade ili nekih drugih razloga danas je omiljena zabava i starih i mladih. Međutim, u toj namjeri često ili nema dovoljno inspiracija ili ih ima previše, pa se tu nađe svega i svačega. Obično dođe neka ideja ali nakon nekoliko postova nema više niti volje, ali ni sadržaja. Takav Blog nije od neke koristi ni čitateljima ni autoru, pa samo zauzima nepotrebne domene na Serverima. Neželjeni Blog ili Blog koji ste pogrešno postavili može se ukloniti.
Takav način može biti trajno ili privremeno izbrisani sadržaji Bloga.
Pošto ima danas mnogo upita o uklanjanju Blog sadržaja i cijele domene sa različitim i dobronamjernim i zloonamjernim odgovorima, nastojat ću ovdje odgovoriti kako najbezbolnije uklanjanje cijelog Bloga sa Servera.  Postupak je slijedeći:
Logirajte se u blogger.com  na vašu domenu. Dakle, na kartici s lijeve strane "Postavke", kliknite "Ostalo" (skroz dolje sa lijeve strane). Gore desno (vidi sliku) otkrit će vam se opcija "Brisanje Bloga". Razmislite prije dali stvarno želite obrisati, jer se time uklanja sav sadržaj.
Ipak, Google je razmislio o tome , pa je ostavio mogućnost vraćanja Bloga. Skrivene postavke i sadržaji neće biti vidljivi na Serveru, ali će biti u roku 90 dana moguće sve vratiti natrag.

Neko vrijeme će još uvijek biti sadržaj vidljiv čitateljima jer se dio sadržaja pohranjuje u kolačiće "Cookies". Kako bi i to maknuli, potrebno je u Browseru u kartici "povijest" (history), izbrisati kućicu sa kolačićima. Ne zaboravite da će biti izbrisani svi kolačići, ne samo od Bloga.