nedjelja, 17. ožujka 2013.

Zašto ne odgovarati na nepoznate čudne propuštene pozive?

Na svaki poziv u svakom slučaju ne stigne se odgovoriti. Najčešće su to pozivi od osoba koje su u imeniku (phone book). Ima i poziva koji nisu arhivirani ali su im pozivni brojevi sasvim normalni (+38598442***) i slični. Međutim, ukoliko ovi pozivi koji ste dobili kao "Tko me zvao" pčinju sa nekim neobičnim brojevima a najčešće su to +390, +391, +392, ili +393, ni u kom slučaju ne pozivajte taj broj. Međunarodni kriminalci su razvili mobilni software koji djeluje tako, ako ga pozovete na broj koji počinje sa gore navedenim brojkama, "nabija" vam troškove, koji rastu strelovitom brzinom.
Najgore je to što taj poziv ne možete prekinuti, čak i ako prekinete poziv.
Jedino u slučaju ako brzo izvadite bateriju i pričekate nekoliko minuta, onda se poziv prekida. Međutim nitko nema ni pojma da je tako ukoliko nije pročitao ovo upozorenje. Bilo je slučajeva da je korisnik mobilne mreže dobio račun i preko 15.000 kuna, nemajući pojma odakle troškovi.
Oprez kod nepoznatog broja
Nažalost, tu nema pomoći jer su hakeri nepoznati, a trošak "razgovora" morat ćete pokriti. Operator vaše mreže vam tu ništa neće moći pomoći, jer je poziv s vašeg mobilnog telefona upućen vašom željom i namjerom.
MUP o tome pojma nema, tako da treba biti vrlo oprezan.