nedjelja, 21. travnja 2013.

Što nas truje u našem domu?

Dali znate što gotovo svaki stan ima a nije baš zdravo? Nije doduše smrtonosno, ali nije ni korisno
Namještaj od prešanih čestica drveta (iverica)
.
Namještaj od punog drveta je stvar prošlosti, današnji jeftini namještaj izrađuje se iz prešanih čestica drveta (iverica). Te čestice same po sebi nisu otrovne kad nebi bile slijepljene određenim vrstama ljepila.
Upravo to ljepilo je otrovno. 
Nakon što jednom namještaj od prešanog drva dospije u naše domove ona ispušta razne plinske spojeve, a količina ispuštenih spojeva povećava se u vlažnim i toplim prostorijama. 

Te pare iz ljepila mogu sadržavati spojeve za koje je potvrđeno da kod nekih životinja uzrokuju rak, a mogu uzrokovati i razne dišne probleme. Treba istaknuti da je takav namještaj bio vrlo popularan tijekom '70-tih godina, dok su danas potencijalno opasni spojevi u ljepilu uglavnom zabranjeni. 

Ljepilo za prešanje iverice

Kemikalije u tepisima


Hlapivi organski spojevi razlog su zbog kojeg su tepisi u posljednje vrijeme došli pod 'povećalo' javnosti. Iako tepisi nisu inherentno opasni, zabilježeno je da su ti organski spojevi uzrokovali određene zdravstvene probleme kod pojedinaca. 


Ljepilo i boje koje se upotrebljavaju za izradu tepiha emitiraju spojeve koji mogu biti opasni pri dužem izlaganju, a to se posebno odnosi na nove tepihe koje donesemo u naše domove. Drugačiji miris jasno se osjeti, a dobra je stvar što ti spojevi većinom ispare tijekom prvih nekoliko dana. 

Znanstvenici još uvijek istražuju o kojom kemikalijama se točno radi i koliko su zaista opasne za naše zdravlje, a do tada bi najbolje bilo dobro prozračiti novi tepih prije unošenja u vaš dom. 

Kemikalije iz laserskih printeraAustralski znanstvenici otkrili su da pojedini laserski printeri stvaraju vrlo male čestice koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Opasne čestice pojavljuju se tijekom rada printera, a koncentracija tih čestica vraća se u normalnu razinu nakon nekoliko minuta. 


To predstavlja dodatnu prijetnju radnicima u malim uredima te u neprozračenim prostorijama, posebice ako sjede pored printera. Znanstvenici su ujedno otkrili da nije svaki printer ''opasan'' te da sve ovisi o proizvođaču i materijalima koji se upotrebljavaju za izradu.