nedjelja, 5. svibnja 2013.

Kad peć na drva dobro "ne vuče"

Oni koji lože ili se griju na klasičan način, dakle na drva, vrlo dobro znaju kad ponekad treba naložiti peć, a dim se samo vraća u prostoriju. Naročito je to izraženo za kišnih dana, kad je tlak zraka nizak, uglavnom, peć,  odnosno dimnjak neće povući dim. Osnovni razlozi su navedeni, međutim glavne razloge treba tražiti drugdje. Kad se u peći ne loži duže, tlak i temperatura unutar dimnjaka su niski i tlak "pritišće" dim prema dolje. Kod dobrih i kvalitetnih dimnjaka "Shiedel" koji imaju zračne komore oko dimne cijevi, te izolaciju protiv kondenzacije, to se neće događati. Takovi dimnjaci su vrlo skupi i zahtjevni za izradu, te ih treba graditi stručnjak.
Obični zidani dimnjaci imaju nedostatak što se zbog razlike u temperaturi stijenki dimnjaka vezivno tkivo (žbuka) drobi i propada s vremenom, pa dimnjak postaje "porozan". Ipak, da bi si pomogli na neki način, vrlo je važno voditi računa o slijedećem:
- spojno mjesto izlazne dimne cijevi i dimnjaka treba dobro zabrtviti mineralnom vunom koja je negorljiva i koja ne propušta zrak.
- Ulaz dimne cijevi u dimnjak uvijek treba biti pod određenim kutem (105 stupnjeva) a nikako pod pravim kutem ili još gore manjim od pravog kuta.
- ulazna cijev treba biti gurnuta samo za debljinu stijenke zida, a nikako dulje.

Ukoliko je dimnjak star i oštećen možemo si pomoći malim trikom protiv dimljenja prostorije.

Ispod ulaza dimne cijevi u dimnjak napravimo otvor promjera 5 cm koji mora dobro biti zatvoren. Najbolje je u iskopani otvor gurnuti i zažbukati metalnu cijev koja se izvana može čvrsto i nepropusno zatvoriti nekim negorivim čepom ili poklopcem.

Prije paljenja peći otvoriti taj otvor i u njega ugurati komad novinskog papira koji zapalimo.
Papir će planuti i dimnjak će odmah "povući". Nakon toga odmah zapaliti peć. tada sigurno više neće biti "crvenih očiju" i kašljanja.