ponedjeljak, 6. svibnja 2013.

Kako je hrvatski novinar nasamario srpskog predsjednika?

Barem jednom vam je bilo silno neugodno dok se netko nepoznat sramotio. I ovo je takav slučaj. Naime, Davor Jurkotić, komičar s vrlo ograničenim smislom za humor, uspio je nazvati predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je „popušio“ da razgovara, prvo s tajnikom Zorana Milanovića, a potom i sa samim premijerom. Pet minuta Dodik je demonstrirao kako on misli da izgleda državnički susret. Za gosta će da okrene prasence u svom voćnjaku, a na pitanje ima li tamo dobrih komada, odgovorio je da je Banja Luka poznata baš po tome i da ga s tim u vezi može odvesti na jedno „divno mjesto“. Dok ne čujete vlastitim ušima nećete vjerovati.

Neugodni razgovor odigrao se još krajem travnja i emitiran je na RTL Televiziji, u emisiji „U zdrav mozak“, ali je u hrvatskim medijima prošao potpuno nezamijećeno, iako se radi o antologijskom uratku.Jurkotić je, naime, nazvao ured predsjednika Republike Srpske i tajnici se predstavio kao Zorislav Tokić, tajnik hrvatskog premijera Zorana Milanovića. Ne znajući da takva osoba ne postoji tajnica je Jurkotića prespojila na drugi telefon gdje je još jedna tajnica povjerovala da ih zovu iz Banskih dvora te ga, s obzirom da Dodik nije bio u uredu, nakon kurtoaznog razgovora spojila na Dodikov mobitel. A onda je uslijedio show, koji u sasvim prirodnom svjetlu pokazuje predsjednika RS-a i način na koji on funkcionira …
Nije Dodik posumnjao da priča s „lažnjakom“ niti kada ga je „Milanovićev tajnik“ veselim tonom prozvao zbog viška kilograma, rekavši mu kako bi za igranje košarke Dodik morao skinuti koji kilogram. Ne pretjerano iznenađen predsjednik RS-a samo je uzvratio da intenzivno radi na tome. Potom mu je Jurkotić „prodao“ priču kako Milanović putuje u Bosnu i Hercegovini te bi možda navratio i do Republike Srpske, interesirajući se kakve su mogućnosti da se u tom proputovanju njih dvojica susretnu i da „malo izađu van“.
Objeručke je Dodik prihvatio organizaciju državničkog susreta pokazavši što kod njega znači susret na „visokoj nozi“. „Mogu kod mene lično, imamo jedan voćnjak fin, moje porodično imanje, sjednemo fino, nikakav problem nema“, nudio se predsjednik manjeg bh entiteta, a nije se pribrao niti na pitanje sugovornika može li i neko prase da se okrene, jer „voli Zoki da pojede prase“. Odmah je uzvratio: „kako ne može, sve se može“; i predložio da prasence okrenu negdje na obali Vrbasa.
Tek se ponešto Milorad Dodik zbunio kada ga je „tajnik“ pitao mogu li poslije Milanović i on izaći u neki klub. Tada je priznao da on slabo stoji s noćnim izlascima takvog tipa, ali da ni to nije problem, jer se i to da srediti. Uskoro se predsjednik RS-a i od srca nasmijao. Smijeh je kod njega izazvalo pitanje ima li tamo „dobrih komada“. I tu se kao mačak dočekao na noge, te, ne dozvolivši da ga neka situacija iznenadi, rekao da je Banja Luka poznata upravo po tome i da ima jedno „divno mjesto“ i da tamo mogu otići. Kakvo je to „divno mjesto“ i što se na njemu radi možemo samo pretpostaviti.
Potom ga je „tajnik“ spojio s hrvatskim premijerom. Najnevjerojatnije je u ovom cijelom razgovoru, koji držimo uopće nije smiješan kako je to komičar zamislio, već upravo suprotno – otužan je – činjenica je kako je Dodik ostao ponizan pred navodnim premijerom koji mu se obraćao s visoka. Naime, ova dvojica političara, koliko znamo, nemaju apsolutno nikakav kontakt, niti su ikada razgovarali telefonom, a „Milanović“ mu se obraća sa „Dodik“ i s njim je na „ti“. Gotovo mu naređuje da mu okrene „neko prase“, a ovaj sa zadovoljstvom odvraća – „ne sekiraj se“. Uostalom, pogledajte sami …
 Izvor**** Lupiga.com