utorak, 25. lipnja 2013.

Što su sve izumile žene?

Poznata je narodna izreka:"Žena je u stanju iz ničega napraviti ručak, haljinu i svađu".
Obično kad je riječ o izumiteljima, najčešće se spominju muškarci. O ženama izumiteljicama, ni riječ, ili jako rijetko. Ipak, mnoge svakodnevne stvari koje susrećemo izumile su žene.

Kružna pila, popularno nazvana "cirkular" izum je jedne žene.
Tabitha Babbitt izumila je kružnu pilu jer je primijetila da pile koje su se koristile u to vrijeme nisu učinkovite. Pokret guranja i povlačenja pile učinkovit je samo u jednom smjeru, pa je tako pola uloženog rada beskorisno. Unatoč tome što se njezin izum i danas koristi, nikada ga nije patentirala zbog tradicionalnih kršćanskih vrijednosti zajednice u kojoj je živjela.
Kružna (cirkularna )pila

TTabitha Babbitt izumila je kružnu pilu jer je primijetila da pile koje su se koristile u to vrijeme nisu učinkovite. Pokret guranja i povlačenja pile učinkovit je samo u jednom smjeru, pa je tako pola uloženog rada beskorisno. Unatoč tome što se njezin izum i danas koristi, nikada ga nije patentirala zbog tradicionalnih kršćanskih vrijednosti zajednice u kojoj je živjela.abitha Babbitt izumila je kružnu pilu jer je primijetila da pile koje su se koristile u to vrijeme nisu učinkovite. Pokret guranja i povlačenja pile učinkovit je samo u jednom smjeru, pa je tako pola uloženog rada beskorisno. Unatoč tome što se njezin izum i danas koristi, nikada ga nije patentirala zbog tradicionalnih kršćanskih vrijednosti zajednice u kojoj je živjela.

Admiralica Dr. Grace Murray Hopper doktorirala je matematiku na Yaleu 1934. i pridružila se mornarici 1943. Na Harvardu je bila jedan od pionira računalstva i radila na razvoju računala IBM-Harvard Mark 1.
Admiralica Dr. Grace Murray Hopper
Izumila je i sustav koji je pisani jezik pretvarao u kod, a osmislila je i naziv bug. Bila je i suautorica COBOL-a, jednog od prvih programskih jezika.


Dr. Maria Telkes izumila je prvi solarni sustav za grijanje doma.
Solarni komplet
Odrasla u Budimpešti, 1925. je odselila u SAD gdje se pridružila istraživanju solarne energije na MIT-u.


Bette Nesmith Graham odustala je od srednje škole i 1950-ih radila kao tajnica u Texasu. Jednog je dana primijetila radnike koji postavljaju natpis u izlog i svoje pogreške ispravljaju nanošenjem novog sloja boje preko greške.
Korekturni lak
U to se vrijeme zbog greške u pisanju pisaćom mašinom moralo ispisivati ponovno cijelu stranicu, no Bette je dobila ideju za korektor. Kada je dobila otkaz zato što je previše vremena provodila raspačavajući svoj izum, dodatno mu se posvetila i usavršila ga 1958. kada je i registrirala patent.