srijeda, 12. lipnja 2013.

Vrt,voćnjak, travnjak,što treba imati za obradu?

Vrtlari i zaljubljenici u vrtlarstvo na tržištu danas mogu pronaći veliki broj različitih pomagala, pribora i alata koji će im olakšati rad u vrtu i njegovo održavanje i njegu učiniti pravim užitkom. Najnoviji trendovi vrtnog alata veliki su izazov, no za vrtlare početnike, ali i one nešto iskusnije, ipak je najbitnije nabaviti i investirati u osnovni pribor za rad u vrtu. Donosimo vam popis alata bez kojeg nema pravog vrtlara.

Lopata - Vrtna lopata pomaže nam u prekopavanju zemlje koje je ključno za uspješni rast vaših biljaka.
Vrtna lopata (štihača)
Za kvalitetnu lopatu morat ćete izdvojiti malo više no pri svakom sljedećem kopanju, "štihanju" ili prebacivanju zemlje biti će vam jasno zašto se isplati kupiti kvalitetniji alat. Pri kupovini pazite na materijal izrade te način na koji su spojeni dijelovi. 
Kvalitetna lopata treba imati srednje ojačanje noža kako bi se spriječilo savijanje prilikom uporabe naročito ako je tlo suho.
Motika - Odabir motike prilagodite tipu vrta koji uzgajate pa tako za povrtnjak treba nabaviti robusniju i širu motiku dok je za cvjetnjak pogodnija manja motika.
Motika
Za obradu manjih međuprostora (između biljaka, preporuča se mala motika sa šiljcima na jednoj, a nožem na drugoj strani.
Mala motika za međurednu obradu
Dužinu i oblik držala motike prilagoditi vašim potrebama.
Ručna lopatica -  Ako želite saditi i presađivati biljke, idealan alat je ručna lopatica, alat koji koristimo u iskapanju manjih komada zemlje.
Lopatica za manje zahvate
Pri kupovini tražite lopatice s vrhom od nehrđajućeg čelika kako bi vam vaša lopatica što dulje trajala.
Grablje - Tko nije barem jednom u životu grabljao? Vjerujemo da je odgovor - nitko. Grabljanje je jednostavno za raditi te je važno imati pravi alat.
Grablje metalne za obradu zemlje
Na tržištu postoji više modela grablji, a vi morate znati koji vama točno treba. Želite li grabljati travu, lišće, poravnavati zemlju ili nešto drugo? Kao i kod lopate, tražite grablje koje su izrađene od težih te samim time i kvalitetnijih materijala. Vrtne grabljice za obradu gredica trebaju biti metalne,a za sakupljanje trave drvene. Nije preporučljivo kupovati one plastične grabljice, jer su slabe, a ako ih rabite na vrućini jednostavno se izvitopere. Preporuka:
kupiti drvene grablje na sajmovima od osoba koji ih ručno izrađuju.
Grablje drvene za travnjake
Takove grablje će vas služiti godinama, a istrošene ili slomljene zupce, moći ćete uvijek zamijeniti novima kod istog proizvođača.Također se ne preporuča drvene grablje sa plastičnim zupcima.
Škare - O načinima na koji vam mogu pomoći škare ne treba puno govoriti.
Škare za živice , vinograde i cvjetnjake
Obrezivanje, formiranje, branje plodova, popravljanje neravnina i sl. - škare vam definitivno pomažu. Vlasnici vinograda, brajdi, cvjetnjaka trebaju obavezno imati prave vinogradarske škare. One kupljene plastificirane za deset Kuna, izbjegavati. Prave vinogradarske škare doduše koštaju stotinjak kuna, ali će vam služiti doživotno.
Vrtno crijevo - Zalijevanje je osnova vrtlarstva pa su crijevo i podesiva prskalica imperativ kod uzgoja biljnih vrsta. Crijevo bi trebalo biti dovoljno dugačko, a prskalica podesiva kako biste mogli upravljati vodenim mlazom.
Vrtno crijevo
Ukoliko imate crijevo koje vam nije dovoljno dugačko, na tržištu ima bezbroj spojnica, mlaznica, prilagodnih članova. Crijevo obavezno držite na kolutu. U protivnom će vam se zaplitati i doći će do pucanja prilikom presavijanja.
Ručna kolica,tačke - Ručna kolica su također neizostavna na popisu vrtnog pribora.
Tačke
U njima možete prevoziti zemlju, gnojivo, kompost, kao i odvoziti korov, kamenje iz vrta, otpalo lišće, dozrelo voće ili povrće itd. Vodite računa da su vam kotači uvijek dovoljno napumpani (2,5 Bara), kako bi vam transport bio ugodan i komotan.
Rukavice - Treba si osigurati dobar par rukavica (bilo za rad u povrtnjaku, orezivanje ruža ili vađenje korova) koje nikako ne smiju biti prevelike, po mogućnosti ne gumene, već od prirodnih materijala. Držite ih izvan dosega sunca, vode i kukaca.
Rukavice radne
Bez odgovarajućeg para rukavica rad u vrtu lako se može pretvoriti u mučnu gnjavažu. Naime, osim što ruke štite od prljanja i stvaranja žuljeva, rukavice su spas prilikom plijevljenja i čupanja korova koje vrlo često može biti bodljikavo. Stoga si osigurajte dobar par rukavica koje nikako ne smiju biti prevelike. Držite ih izvan dosega sunca, vode i kukaca.

Kosilica - ovisno od površine travnjaka, vrši se izbor kosilica. Kosilica na tržištu ima velik izbor prema namjeni, snazi, motoru.

Kosilica strižna
Kosilice treba prilagoditi vašim travnatim površinama. Za ugodan i lagan rad sa motornom kosilicom potrebno je imati slijedeće:
- samohodna motorna kosilica sa kotačima na ležajevima.
Rad sa takovom kosilicom je lagan za razliku od kosilica koje se moraju gurati, a usto se im kotači uslijued vibracija vrlo brzo rasklimaju i otpadnu.
Kosilica motorna-samohodna

Kosilice sa samohodnim mehanizmom i ležajevima na kotačima su skuplje, ali neuporedivo je rad sa njima lakši. 
Postoje i takve kosilice sa elektropaljenjem (anlaserom). Starijim osobama nije ugodno startati običnu kosilicu, pogotovo ako nisu potpuno ispravne ili održavane kako treba.
Traktorska kosilica

- samohodne traktor kosilice su najskuplji oblik alata za košnju. Preporuča se ih za obradu trevnjaka većih površina (iznad 1000 m2). To su strojevi sa 10 ili više KS, sa elektropokretačem. Imaju više namjena (vuču manjih prikolica, dodatak za čišćenje snijega, opločnika, asfaltnih površina).