nedjelja, 28. srpnja 2013.

Da li pun mjesec ima utjecaj na poremećaj spavanja?

Rezultati su pokazali kako za vrijeme punog mjeseca aktivnost mozga vezana za duboki san pada za trećinu. Volonterima je trebalo pet minuta duže da zaspu i spavali su dvadeset minuta manje nego u slučajevima kada se nije radilo o punom mjesecu.

Znanstvenici su na 33 ispitanika, koji su u laboratorijima spavali pod kontroliranim uvjetima, kako pun mjesec ima veze sa problemima spavanja.
Bez obzira što su spavali u zamračenim sobama, ispitanicima je za vrijeme punog mjeseca trebalo duže vremena da zaspu, kvaliteta sna ima je bila smanjena, a primijećen je i pad melatonina, hormona povezanog s ciklusom biološkog sata. Kada je mračno, tijelo proizvodi više melatonina. Izloženost jakom svjetlu u večernjim satima ili zamračenim prostorima danju može dovesti do ometanja normalnog ciklusa proizvodnje melatonina, prenosi BBC.
Fool Moon night (noć punog mjeseca)
Ispitanici nisu znali što je pravi cilj eksperimentiranja niti su mogli vidjeti mjesec iz svojih kreveta u laboratorijskim prostorijama. Rezultati su pokazali kako za vrijeme punog mjeseca aktivnost mozga vezana za duboki san pada za trećinu. Volonterima je trebalo pet minuta duže da zaspu i spavali su dvadeset minuta manje nego u slučajevima kada se nije radilo o punom mjesecu.
Prof. Cajochen sa Sveučilišta Basel u Švicarskoj rekao je da mjesečev ciklus utječe na san ljudi, čak i kad mjesec ne vide i ne prate njegove faze. Dodao je kako je kod nekih ljudi posebno povećana osjetljivost na mjesečev ciklus.
Prof. Cajochen završio je riječima kako znanosti preostaje otkriti uzročno-posljedičnu vezu između spavanja i mjesečevog ciklusa, odnosno punog mjeseca.