nedjelja, 21. srpnja 2013.

Kako ispeći janjca (prasca) u krušnoj peći?

Pečenje janjaca i odojaka na ražnju danas je već postalo pravilo za taj način pripreme pečenja na ražnju.
Međutim, pečenje u zatvorenom prostoru bez prisustva zraka ima svoje prednosti.
Ukoliko imamo na raspolaganju staru dobru krušnu peć, ona odlično može poslužiti za pripremu slasnog pečenja. Pritom treba imati određenog iskustva, znanja i strpljenja.
Naime, pri pripremi i samom pečenju na ražnju, uvijek imamo pregled kako se meso peče.
U krušnoj peći toga nema.  Evo kako trebamo postupiti za proces samog pečenja.
Moderna krušna peć
Krušnu peć treba očistiti od čađi i prljavštine (ako se nije duže vrijeme koristila).
Klasičnim načinom naložit ćemo vatru u peći. Ložiti samo suhim drvima. Pozor!!! Rabiti samo drva koja ne sadržavaju tanin (kesten, hrast) Nikako ne upotrebljavati drva koja sadrže smole (četinjače).
Idealno drvo za loženje je suhi grab, bukva, brijest. Može također biti i suhi bagrem (akacija), ona će pečenju dati fini blagi okus po tom drvu.
Naložiti treba veliku vatru  sa puno žara. Da bi pečenje bilo idealno, temperatura u peći treba biti oko 250-280 stupnjeva. Kako odrediti idealnu temperaturu. Kad mislimo da je priprema za pečenje gotova, odmaknemo žar na jednu stranu. Žar netreba biti ispod samog ražnja jer je temperatura u peći podjednaka u svim dijelovima. U peć ubacimo komad novinskog papira.  Ukoliko papir plane, temperatura je previsoka. Idealna temperatura je kad papir samo požuti i kao takav ne sagori plamenom.
Tada se ražanj ili tacna sa pečenjem postavi u peć. Ulaz u peć se "zazida" ciglom, i izvana prekrije mokrim krpama. Krpe stalno vlažiti kako temperatura ne bi izlazila van.
Janjca tako peći 2,5 sati, a odojka 3 sata bez otvaranja peći.
Unutrašnjost krušne peći
Nakon tog vremena, pečenje će biti idealno pečeno izvana i iznutra podjednako.

Uz dobar gemišt, uživajte ..i  dobar tek!!