srijeda, 17. srpnja 2013.

Kakva je budućnost HR nekretnina nakon ulaska RH u EU?


Što čeka hrvatsko tržište nekretnina ulaskom u EU

Sudionici na hrvatskom tržištu nekretnina polako shvaćaju da strani kupac ne zna poslovati drugačije nego legalno i transparentno
Bit će zanimljivo sudjelovati u promjenama koje će Hrvatskoj donijeti ulazak u Europsku uniju i promatrati kako će one utjecati na tržište nekretnina. Ne mislim pri tome samo na kupnju i prodaju, nego i na zakonsku regulativu koja će neminovno dovesti do transparentnijeg poslovanja.

Iz pozicije agencije za nekretnine, ulaskom u EU ne očekujemo veći broj kupoprodaja nekretnina od strane državljana Europske unije jer oni već duže vrijeme nemaju ograničenja stjecanja nekretnina na području Hrvatske. Točnije, tko je mislio kupiti - kupio je...

Ono što bi moglo (ponovno) navesti strance na ulaganje u Hrvatsku i kupovinu nekretnina svakako je naš (i njihov) ekonomski oporavak. Kada stranci prepoznaju Hrvatsku kao zemlju koja više nije u krizi, koja je preboljela tranzicijske dječje bolesti i koja se razvija u pravom smjeru, proporcionalno će porasti i povjerenje za ulaganjem kod nas. Ukoliko se to poklopi s njihovom ekonomskom stabilnošću i eventualnim viškom sredstava za ulaganje - mogla bi se dogoditi navala na nekretnine koje su njima interesantne. Naravno, to su one duž naše obale.

Naime, strancima je Jadran izuzetno privlačan i kroz kontekst drugog doma "vikendice" i kao ulaganje u smještajne kapacitete (apartmane, motele, hotele i dr.). Čisto more, prekrasna obala, blizina glavnog doma, ugodna klima - definitivno su visoko na ljestvici prioriteta svakog potencijalnog kupca.

Moramo biti iskreni i priznati da nakon stalnih korekcija cijena na dolje, ni cijene više nisu prepreka za odluku, a pogotovo ako se odluče umjesto obale uložiti u glavnu hrvatsku metropolu - Zagreb gdje je korekcija bila i značajnija nego na obali.

Gašenje "agencija iz kuhinje"

To je predviđanje za srednjoročni period nakon ulaska u EU, ali ono što se već događa i što se u agencijama već osjeti je svijest kupaca i prodavatelja da je zakonska regulativa pooštrena te kako je svi sudionici koji žele biti konkurentni moraju poštivati.

Doneseno je niz Zakona koji se direktno tiču tržišta nekretnina i koji već imaju značajan utjecaj na transparentnost tržišta, a s prvim danima srpnja očekujemo još veći utjecaj. Sudionici na hrvatskom tržištu nekretnina polako shvaćaju da strani kupac ne zna poslovati drugačije nego legalno i transparentno, a naš kupac napokon zna koja su mu prava. 

Zadnje doneseni Zakoni: Zakon o energetskoj učinkovitosti, Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, Zakon o OIB-u i dr. su alati kojim ćemo zasigurno pokazati strancima da je kod nas sigurno ulagati. 

Iz užeg konteksta, ali nama agencijama ne manje bitnog, vidljivo je da su se sa tržišta povukli "nelegalni" igrači, koji su bili nelojalna konkurencija legitimnim posrednicima. Naime, strancima, državljanima EU najnormalnije je poslovati sa agencijom za nekretnine i taj isti stranac točno zna što bi svaka legalna agencija trebala pružiti klijentu. To naravno "agencija iz kuhinje", uz sve gore navedene zakonske regulative, ne može pružiti klijentu i u nedostatku klijenata, ista se gasi. 

Uglavnom, iza nas je jedan period koji je bio pun usklađivanja i pripremanja za ulazak u EU, a pred nama je jedno zanimljivo razdoblje na koje gledamo sa optimizmom!