petak, 2. kolovoza 2013.

Kako ključ otključava bravu?

Gotovo svakodnevno baratamo sa raznim ključevima i bravama. Postoje razne vrsta brava, obične, cilindrične, specijalne, elektronske. Sve te brave rade na gotovo identičan način.
Okretanjem ključa u bravi zatvara se ili otvara poluga unutar bave koja zapinje za dovratak i tako onemogućava otvaranje vrata. Dakako da su to najjednostavnije brave koje se postavljaju na mjesta koja čuvaju manje vrijedne stvari i imovinu.

Elektronske brave funkcioniraju na principu magnetizma kada se određenom kombinacijom brojeva stvara magnetsko polje koje blokira otvaranje vrata. Takva vrta nije moguće otvoriti bez odeđene šifre brojeva i slova.. Protuprovalne brave se temelje na jednostavnom principu ali se zatvaraju u više točaka,
Te brave imaju specijalne ključeve koji se ne mogu napraviti kao obični ključevi.
Pogledajte kako funkcionira cilindrična brava:
Princip rada cilindrične brave
Osobno sam vidio bravu izrađenu svu od drva, Nalazi se u Podravini, u jednom vinogradu,
Stara drvena klijet ima preko 100 godina. Vrata od hrastovine a brava neotvoriva osim onoga tko poznaje "šifru". A šifra je kombinacija točno određenih pokreta rukom.
Naime, u vratima je okrugla rupa tolika da može ruka do ramena. Unutra postoje razne poluge koje treba pomaknuti, ali ne bilo kako već točno određenim redoslijedom.
Ukoliko pomaknemo krivu polugu ili u pogrešnom poretku dolazi do zaključavanja i nemože se dalje pokušavati otvoriti. Vlasnik ju je rukom otvorio za samo 4 sekunde.