nedjelja, 30. ožujka 2014.

Kako učvrstiti posađenu voćku?

Vrijeme je sadnje voćaka i trsova vinove loze. Uz sve "mudrolije" i filozofije kojima barataju ljudi koji se time bave, evo jednog savjeta koji će vam dobro doći.
Korijen voćke u iskopanoj rupi

Prilikom sadnje voćke, kad iskopate rupu, na dno stavite stajski gnoj (ako ga imate), Pokrijte sloj gnoja rahlom zemljom i dobro ugazite
Iskopana rupa

. Nikada nemojte stavljati korijen voćke direktno na sloj gnoja jer će se brzo osušiti uslijed djelovanja dušikovih spojeva (amonijak i dušik).
Zatrpavanje rupe
Važno je da sloj po sloj zemlje kad zatrpavate dobro ugazite kako nebi zrak dolazio u dodir sa korijenom.

Rupu zatrpajte tako da nagažena bude oko 10 cm viša od nivoa zemlje. Sloj će se ionako sleći za neko vrijeme. Bez obzira na vlažnost zemlje, posađenu voćku treba dobro zaliti. Po mogućnosti, svakoj voćki treba dati barem 10 litara vode.
Voćku treba učvrstiti čvrstim kolcima. Najbolje je da svaka voćka ima 2 kolca koja su kad se zabiju visoka koliko i cijela voćka. Kolce treba za voćku svezati elastičnom vezicom, i to na način da se dvostruko omota oko voćke sa jedne strane, isto tako sa druge.Time se spriječava da vjetar naginje voćku na jednu stranu.  


Kolci ako je ikako moguće trebaju biti bukovi, kestenovi, a najbolji su kolci od bagrema.
Kolci

Kolce obavezno treba oguliti od kore. Do koji će biti u zemlji, treba na vatri spaliti, ali tako sve dok vatra ne počinje (nagrizati) drvo. Time ćemo u drvu stvoriti karbonizirani sloj dubine par mm, koji odbija crve i ličinke te će takav kolac potrajati nekoliko godina.
Izbjegavati jelove, bazgove i ostale mekane kolce jer oni brzo istrunu.