utorak, 13. svibnja 2014.

Zašto mi je Internet tako spor?

Bez obzira na modernu tehnologiju, često nam je internetska veza spora kao puž.
Brzina internetske veze ovisi o nekoliko čimbenika:


- Davatelj internetske usluge (ISP) - ovisi o vašim potrebama, te o cijeni ISP će vam ponuditi nekoliko paketa usluga. Obično je to paket "koliko potrošiš, toliko platiš". Naoko je to privlačan paket jer se plaća po preuzetim količinama "gigabajta prometa". Međutim, pretraživanje Interneta, a pogotovo Youtube, razni portali sa downloadima pjesama filmova, razni forumu "popapat" će vam te gigabajte, dok ste rekli "keks".
Svaka prekoračenje se dodatno plaća i to dvostruko skuplje.
Najbolje je uzeti tzv "flat rate" paket koji nudi neograničenu potrošnju internetskog prometa, uključuje i telefonske razgovore. Jest da je skuplji od gore prije navedenog, ali se u budućnosti isplati.
Naime, računalo ako i miruje, stalno nešto sinhronirira, "petlja" po internetu, pa impulsi i promet rastu.
Zato je flat bezbrižan i najjednostavniji.

- Kućne instalacije, iako je veza od ISP-a brza, spajanje te veze sa računalom ipak ide preko žičane veze.
Ukoliko su telefonske instalacije stare, oksidirane, provedene zajedno sa ostalim nstalacijama (struja), mogući su problemi a time i usporavanje provođenja signala.

- Virusi u računalu mogu bitno usporiti, čak i onemogućiti pravilan rad. Ukoliko primijetite da se računalo čudno ponaša, da vam usmjerava posjet nekim stranicama koje vi niste odabrali, očistite računalo od tih napasti.

- Internet browser (pretraživač). Moguće je loše podešavanje, pokretanje opcija koje ne trebate pri uporabi, nepotrebni start programi koji se učitavaju bez da vam je to potrebno.