petak, 6. lipnja 2014.

Automatika za zalijevanje vrta!

Klasično zalijevanje vrta sa kantama, pumpama i "šlaufima" trebalo bi biti sve dalja prošlost.
U eri elektronike i tehnike, malo vještiji "majstor" može sa lemilicom i desetak kuna komponenti, napraviti automatsko punjenje rezervoara, automatsko i vremenski određeno otvaranje slavine na rezervoaru. 
Kako to postići?...jednostavno
Potrebna "tehnika".

Timer ("Baumax 30 Kn)...
Od stare vešmašine elektroventil..
nekoliko pasivnih elemenata za elektroniku potrebnu za regulaciju punjenja vodom.
Kako to radi?
Ovako..
Shema jednostavnog uređaja koji kontrolira električnu pumpu i drži razinu vode spremnika između dvije zadane točke. Kada razina vode padne ispod nivoa senzora S2 zatvori se njegov kontakt koji preko T1 i releja upali motor pumpe. Pumpa radi sve dok ne digne razinu vode do senzora S1. S1 i S2 su klasični senzori nivoa s plovkom koje možete vrlo jednostavno napraviti i sami od reed releja i magneta pričvršćenog na komadić plutajućeg materijala.
Evo električne sheme:

Shema za punjenje i regulaciju nivoa vode u spremniku.

Pražnjenje
Pražnjenje rezervoara vršimo na način da na izlaz rezervoara priključimo elektroventil od vešmašine (ima ih na otpadima na tone).
Kontakte od ventila spojimo sa Timerom koji možemo regulirati vrijeme početka i kraja procesa i to do 4 puta tijekom dana u vremenu od 2 minute do nekoliko sati.

Podesimo vrijeme početka i vrijeme završetka pražnjenja spremnika.
Digitalna varijanta


Senzori (mogu biti obični komad bakrene žice) kad naiđe nivo vode kad se spremnik napuni, preko releja isključe pumpu koja puni spremnik.

Isto takav senzor koji je smješten na dnu rezervoara će spuštanje nivoa vode reagirati tako da uključi pumpu preko releja.